İşlemci Soğutucusu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

İşlemci Soğutucusu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Merhaba Arkadaşlar. Ben yıllardır bilgisayar parçaları içinde çalışmış, montaj yapmış, oyun testleri yapmış hatta en iyi ürünlerle en iyi sistemler toplamış en iyi parçaları denemiş bir bilgisayar bağımlısı CS-GO oyuncusuyum. Bu günlerde bu yazıyı yazmam da ki en büyük amaç piyasadaki çok yüksek fiyatlara satılan bazı markaların gerçekten gerekli olup olmadığı ve hangi markaların, hangi modellerin tercih edilmesi gerektiğiyle ilgili. İşlemci Soğutucusu Alırken dikkat etmeniz gerekenleri de kısaca kendi görüşlerimi belirterek anlatmaya çalışacağım.

İmla ve noktalama hatası yaparsam affola. Umarım Sizleri ihtiyacınıza doğru yönlendirebilirim.

Marka Önerisi olarak kısaca tavsiye ettiğim markaları önden yazmak istediğim yazının tamamını okumak istemeyen ve daha bilgili arkadaşlar seçenekleri değerlendirebilir.



Tavsiye ettiğimiz işlemci soğutucusu markaları kısaca ;

Gelbura.com web sitemizde bu markaların ürünlerini rahatlıkla görebilirsiniz. İşlemci Soğutucu veya İşlemci Soğutucusu diye arayabilirsiniz.

ID-COOLING, BeQuiet, Corsair, Thermaltake, Gigabyte, MSI, CoolerMaster, Arctic gibi düşünebilirsiniz bu markalar kendini ispatlamış iyi ürünler üretiyorlar.

Neden İşlemci Soğutucu Almalısınız?

Intel ve AMD tarafında birçok işlemci artık stok fanlar yetersiz olduğu için fan vermiyor veya verdiği fanlar yetersiz oluyor, stok fan işlemci ile üretici tarafından gönderilen fana deniyor,

Kısacası Bir İşlemci Soğutucusu Almak İçin Sebepler ;

  1. Overclock Yapmak ; genelde asıl sebeptir.
  2. Satın aldığınız işlemcinin soğutucusunun kutudan çıkmaması
  3. Aşırı ısınan işlemcinizi daha soğuk ve sağlıklı çalıştırmak gerekliliği
  4. Oyun ve uygulama performansı stabilizasyonu kısaca işlemci performans stabilliğini korumaya çalışmak.
  5. Güzel ve Şık Kasa tasarımları yapmak istemek gibi sıralanabilir.

Dünyada birçok marka işlemci soğutucu tarafında üst düzey ürünler üretmekte ama gerçekten işlemci fiyatına işlemci soğutucu satmaya çalışanlarda var maalesef.

Buradaki bu fiyat performans sorununu ID-COOLING gibi tamamen fiyat performansa odaklanmış gerçek üretici bir markayı tercih ederek çözebilirsiniz.

İşlemci Soğutucu alırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar;

  1. Alacağınız işlemci soğutucu işlemci soketinize uyumlu mu?
    1. En kolay olan bu veri işlemci soğutucu ilanlarında ve ürün detaylarında belirtilmekte örnek 1200 pin veya AM4 olarak soket tipi uygunluğu veya uyumluluk olarak geçer, bu alanda sizin soketiniz den var ise ürünün sizin işlemcinizle uyumlu olduğunu anlayabilirsiniz. Bu alanlarda genelde bir çok soket yazar, bu ürünün yazan tüm soketlere uyumlu olduğunu ifade eder.
  1. Alacağınız soğutucu anakartınıza tam oturacak mı, kasanıza tam sığacak mı?
    1. Alacağınız soğutucunun ürün detaylarında kasanızın boyutuna, iç yüksekliğine uyup uymadığını anlaya bilmeniz için yükseklik ve genişlik ölçüleri vardır buna uygunluğunu kontrol etmelisiniz.
    2. Anakartınız kuzey köprüsü veya ram yakınlığı da çok önemli, örnek ramler çok yakınsa soğutucunuz çok alçaksa soğutucu ramlere çarpacak ve ürünü takamayacaksınız otomatikmen aldığınız yere iade edip çok zaman kaybedeceksiniz.Bu tarz bir sorunu en iyi mağazaya bilgisayarınızı götürüp çözebilirsiniz ama her zaman bu da mümkün olmuyor. iyi ölçün :) bir çok müşterimiz bu şekilde aldıkları soğutucuları bize iade etmek zorunda kalabiliyor.
    3. Mesela kasanız çok ufak micro atx bir kasa anakartınız da çok ufak ozaman Low Profile dediğimiz ince yükseliği düşük işlemci soğutucuları tercih etmelisiniz bu işlemci soğutuculara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  1. Nasıl Bir İşlemci Soğutucuyu almalıyım?

Evet önemli bir soru, bu sorunun cevabı işlemcinizin ısınma yeteneğin de yatıyor yani çok kuvvetli bir Intel i9 ve üstü veya AMD tr4 işlemcilerde mutlaka sıvı soğutmalı bir sistem tavsiye ediyorum ama bazı denemelerimde bazı kule tipi soğutucularında çok başarılı olduğunu gördüm. Ben işlemcilerde en son sürümleri kullanırım genelde ve oyunlarda bir işlemci sıvı soğutucusuyla ilerliyorum marka belirtmek istemiyorum ama fiyat performans ürünü, overclock yaptığım işlemcimde maksimum 45 dereceyi görüyorum, bu kadar yüksek overclock ile bu ısı çok iyi bir değer oluyor.

  1. 500 USD üzeri bir işlemciniz varsa sıvı soğutma lı bir ürün almanızı tavsiye ederim. Ne kadar serin çalışırsa işlemciniz o kadar performanslı olacaktır.
  1. Alacağınız soğutucunun RGB veya ARB olması kasanızın içini zevkinize göre şekillendirebileceğiniz anlamına gelir, kasanız camlı ise renk ve ışık şöleni kasanızın içinde daima farklı bir algı yaratır, şimdi ARGB sıvı soğutucular müziğe ve oyundaki hareketlere göre renk değiştirebilir duruma geldiler. Bunlara tabi anakartınızın destek vermesi gerekiyor. Bu da sizin ışık ve renklerle sekronize olarak daha farklı bir deneyim yaşamanızı sağlaya bilir. Kişiye göre ve zevklere göre değişen bir ilgi alanı ama bu günlerde çok fazla ilgi görüyor ve çok fazla satıyoruz.

Örnek Linkler :

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-zoomflow-240-xt-argb-4-pin-pwm-islemci-sivi-sogutucu

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-zoomflow-240x-snow-argb-sivi-sogutma

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-zoomflow-360x-argb-sivi-sogutma

  1. Bilgisayar Kasanız çok büyük değil, işlemciniz aşırı yüksek bir işlemci değilse 240mm bir sıvı soğutma bloklu, yani 2x12cm fanlı bir işlemci sıvı soğutucu işinizi görecektir, ama 360mm işlemci soğutucular için yeriniz varsa tercih sebebi olabilir, kasa boyutu çok önemli , E-ATX bir kasa olsa bile 360mm de sorun yaşayabilirsiniz bazı müşterilerimiz öndeki 3lü fanı çıkarıp 3600mm yani 3 tane 12cm fana sahip işlemci soğutucu takıyorlar. Burada kritik olan power supply inizin bilgisayarınızın yeni fan bloğunu da rahatça besleyebilir olması zira bazı işlemci soğutucular 150, 200 watt ları bulan çekim güçlerine sahip

olabiliyorlar.

  1. Kule tipi soğutucularda fanlar kadar kulenin alüminyum ve bakır levha kalitesi, alüminyum yaprak inceliği ve yoğunluğu da çok önemli, bazı kule tipi soğutucular sıvı soğutma kitlerinden daha pahalı olabiliyor, bunun sebebi sıvı soğutmanın uygun olmadığı birçok kasaya girebilmeleri olabildiği gibi bazılarının performansı da sıvı soğutmalı işlemci soğutuculara göre iyi olabiliyor. Bu tarz ürünler genelde büyük ve çift fanlı hatta 3 fanlı olabiliyor. Ses seviyeleri ürüne göre fan kalitesine göre değişir. Ürün inceleme videolarını da incelemeniz doğru ürün tercihi konusunda size yardımcı olacaktır.

Sonuç :

Kısacası İşlemci Soğutucusu alırken dikkat etmeniz gereken uyumluluk ve fiyat performanstır. 10.000 TL lik bir işlemcinizi bile fiyat performans oranı iyi bir soğutucu ile iyi seviyede soğutabilirsiniz. Uyumluluk konusu hem takacağınız soğutucunun anakartınıza ve kasanıza rahat konumlanması hemde işlemci soketinize uyumluluğu. Fiyat performans ise aynı performansla daha uygun fiyata bulabileceğiniz ürünlerdir.

İşlemci Soğutma ürünleri için tavsiyelerimiz:

Sıvı Soğutma Ürünleri (Sürekli Güncellenmektedir) ;

ID-COOLING ZoomFlow 240X Snow 240mm PWM ARGB Sıvı Soğutmalı İşlemci Soğutucusu

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-zoomflow-240x-snow-argb-sivi-sogutma

ID-COOLING FrostFlow X 120 120MM PWM Fanlı İşlemci Sıvı Soğutucusu

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-frostflow-x-120-sivi-sogutma

Zoomflow 360x 360MM ARGB Sıvı Soğutmalı İşlemci Soğutucusu

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-zoomflow-360x-snow-argb-sivi-sogutma

Normal Kule Tipi Soğutucu Önerileri (Sürekli Güncellenmektedir)

ID-COOLING SE-224-XT ve tüm türev ve renkleri örnek argb ve düet leride var.

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-224-xt-red-120mm-4pin-pwm-ledli-islemci-sogutucu

ID-Cooling 225 XT Black

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-se-225-xt-black-4pin-pwm-gaming-islemci-sogutucu

ID-COOLING SE-234 ARGB 120mm PWM Fanlı İşlemci Soğutucusu

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-se-234-argb-islemci-sogutucu

Daha Uygun Bir Model : ID-COOLING SE-213v2

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-se-213v2-4pin-pwm-120mm-islemci-sogutucu

Low Profile İşlemci Soğutucusu Modelleri

En Low Profile olan model mesela ; 27i

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-is-27i-low-profile-27mm-4pin-pwm-islemci-sogutucu

ID-Cooling IS-50X Max

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-is-50-max-rgb-low-profile-77mm-4pin-pwm-islemci-sogutucusu

ID-COOLING IS-60 Low Profile 55mm İşlemci Soğutucusu

https://www.gelbura.com/urun/id-cooling-is-60-low-profile-55mm-islemci-sogutucusu

Burada verdiğim ürün önerilerini sürekli güncel tutacağız ayrıca ID-Cooling tüm ihtiyaçları karşılayan ve amacı sürekli uygun fiyat sunmak olan bir marka olduğu için diğer ürünlere gerek duymadık ama size benzer modelleri alabilirsiniz performans karşılaştırmalarına bakabilirsiniz.



Yazar : Ali “N0live4g” Güzeldülger

Yorum Yok

Yorum Yazın

Makaleye yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekiyor. Aşağıdaki butona tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.