Yazıcı alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Yazıcı alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Merhaba bu blog yazımızda yazıcı teknolojileri ve yazıcılar hakkında nelere dikkat etmelisiniz kritik sorusunu Gelbura.com olarak cevaplamaya çalışacağız.


Yazıcı alırken nelere dikkat etmeliyiz?


Hepimiz hayatımızın bir çok alanında yazıcılarla karşılaşmışızdır, yazıcı kategorisinde bilinen markaların başlıcaları Hp, Xerox, Brother, Epson, Canon, Samsung, OKI dir. Yazıcı alırken en önemli etken ülkemizde bu markanın ne kadar etkin olduğu, toner kartuş devamlılığı ve servis inin kalitesi en önemli etkenlerdir. Bu konu biraz daha marka ile ve kesin bir netliği olmadığından maddeler halindeki yazımda bu konulara değinmeyeceğim, bu konuyu özellikle yazımın başında belirtmek istedim kısacası önce marka ya dikkat edin yazıcı da marka önemlidir. Bu konuda bu yazdığım markaların hepsi Türkiye servis ağı, sarf tedariği hatta muadil ve dolum ürünleri konusunda başarılılar. Ayrıca ürün koduna örneğin Hp M102A gibi veya Samsung SL-M2070FW gibi bir kod bu koddan arayarak Ürün araştırması yaparsanız ürüne yapılan yorumlara ulaşabilirsiniz. Gelbura.com da yazıcı kategorisinde yorum alan ürünleri inceleyerek yorumlara göz atabilirsiniz.


Yazıma başlamadan önce kısaca yazıcı türlerine maddeler halinde değineceğim ;


Yazıcı Türleri

Genillikle Yazıcılar Mürekkep Püskürtmeli yani mürekkep kullanan (kartuş, dolum şişesi vb.) ve toz boya kullanan (toner) olmak üzere ikiye ayrılır, toz boya kullanan yazıcılar Lazer (tonerli yazıcılar) diye geçer. Ama Nokta vuruşlu yazıcılar da vardır. Onlar daha çok eski tip fatura vb. basmak için kullanılan yazıcılar olarak bilinir.


a- Lazer Yazıcılar :

Lazer Yazıcılar renkli ve siyah beyaz olarak ikiye ayrılıyor, renkli yazıcılar 4, 5,6 veya 7 toner le çalışabilir renk kalibrasyon teknolojisine göre değişen yazıcılar vardır. Burada renkli yazıcı alırken profesyonel bir iş yapmayacaksanız maliyeti göz önünde bulundurun yani ne kadar az tonerle çalışıyorsa ve toner maliyetleri ne kadar ucuzsa o renkli lazer yazıcıyı tercih etmenizi öneririm.

Lazer Yazıcılar kendi içlerinde siyah mono lazer, çonk fonksiyonlu lazer, renkli mono lazer ve çonk fonksiyonlu renkli lazer olarak dört e ayrılır. Gelbura.com da bu kategoriler özellik olarak ayırılmıştır.

b- Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar

Mürekkep püskürterek yazım işlemini gerçekleştirirler yeni dönemde Tanklı Yazıcılar çok daha fazla müşteriler tarafından tercih edilmekte tanklı mürekkepli yazıcılar çok daha ucuz sayfa başı maliyetleri ile tüketicilerin tercih sebebi olmaya devam edecek gibi görünüyor. Boya kalitesi iyiyse baskı kalitesi de iyi olabiliyor. Renkli Yazıcı alacaksanız Tanklı yazıcı tercih sebebi olabilir.

Mürekkep Püskürtmeli yazıcılar da genelde renkli olmakla birlikte günümüzde Tanklı Yazıcı ve Kartuş lu olarak ikiye ayırılı diyebiliriz. Tanklı yazıcılara bitmeyen kartuşlu yazıcılar da deniyor. Müşteriler bu tarz ürünleri çok yoğun baskıda kullanamayacakları için kartuşları bitiremediklerinden bu denmiş oysa çok hızlı olsa bu yazıcılar ve çok yoğun baskı almaya kalksanız 20.000 sayfa basan bir kartuş da biter bir ayda ama bu yazıcılar okadar hızlı baskı alamıyor.

c- Nokta Vuruşlu Yazıcılar

Nokta vuruşlu yazıcıların sarf malzemesi şerittir. Şeritler dolum olmaz yenisi de pek pahalı değildir. Genel ve sık olarak fatura için kullanılır. Sarf malzemesi için yan sanayi ürünlerde seçilebilir. Daha çok eski fatura sistemlerinde geçerlidir artık bir çok fatura a4 e basılabiliyor. Lazer yazıcılar kullanabilirsiniz fatura basmak için.


d- Barkod Yazıcılar yani Termal Etiket Makineleri

Bu yazıcılar barkod basarak tüm marketlerde, eczanalerde depolarda işlerimizi kolaylaştırır. Bu yazıcıları alırken en çok hız, barkod kapasite boyutu, rulo maliyeti gibi detaylar önemlidir.


Yazıcılarda Teknik Terimler

Yazıcıları incelerken karşınıza ppm veya dpi gibi teknik terimler çıkacaktır. Bu terimlerin ne olduğunu bilmeniz gerekebilir. Teknik özellikler sayfalarını anlayabilmeniz için size yardımcı olacak birkaç önemli terimi açıklamak istedik. Aşağıda bu terimlerin ne alma geldiğini görebilirsiniz.

ppi Nedir?

İngilizce pixel per inch kelimesinden gelmektedir. Türkçe anlamı inç başına düşen nokta sayısı demektir. İnç başına ne kadar fazla nokta düşerse hassasiyet o kadar fazla olmakta ve görüntü o kadar net algılanmaktadır. DPI ile anlam olarak aynı şeyi ifade eder. 600 dpi denildiğinde inç başına düşen nokta sayısının 600 olduğunu anlarız.

ppm nedir?

ppm’in İngilizce karşılığı Page Per Minute’dir. Buna yazıcılarfa hız birimi de denir. Ppm, hız birimi yazıcının dakikada bastığı sayfa sayısı ile belirtilir. Yazıcı alırken bu teknik özelliğe dikkat edilmesi gerekir. Eğer yazı özelliklerinde 22 ppm yazıyorsa o yazıcı dakikada 22 sayfa basabiliyor demektir. Farklı bir tanımlama yapılmamışsa genelde verilen hız değerleri taslak modda verilen değerlerdir.

Duplex Printing Nedir ?

Kağıdın her iki yüzüne de baskı yapılması anlamına gelir. Bu özelliğe sahip yazıcıların üzerinde baskı yapılmasının ardından kağıdı içeri çeken bir düzenek vardır. Bu sayede arka yüzeye de baskı yapılır.

MFP nin Açılımı Nedir ?

Yazıcı dünyasında MFP terimi Multi Function Product, yani baskı dışında tarama ve faks gibi işlevleri olan Çok Fonksiyonlu yazıcıları ifade eder. Bu tarz ürünler çok işlevli oldukları için fazlasıyla tercih edilmekte ama bu terimi her marka kullanmaz Hp All in one bir yazıcı için m130fw diyebilir mesela F faks, W ise wifi ama bu yazıcıda tarayıcı ve fotokopide var.


Yazıcılarda Çözünürlük Nedir , Ne işe Yarar ?

Çözünürlük; yazıcının ürettiği imajları oluşturulması sırasında kullanılan yapı taşlarının sayısını ifade eder. Çözünürlük (DPI) Inç başına noktacık sayısıyla ölçülür. Çözünürlük ne kadar büyükse baskı kalitesi o kadar iyi anlamına gelir.


Yazıcı alırken nelere dikkat etmeliyiz?


a- Yazıcıyı ne için kullanacaksınız ?

Yazıcıyı ne için aldığınız la ilgili olan bu soru aslında konuyu özetleyecek ama ben yine diğer maddelere de değineceğim. Örnek fotograf baskısı almak için bir yazıcı alıyorsanız renkli baskı yapabilen yazıcı almalısınız. Fotografçı iseniz mutlaka renk kalitesi, işlemcisi mekanizması kendini kanıtlamış bir ürün almalısınız. Kaliteli renkli baskılar almak için Lazer Renkli Baskı alabilen cihazları öneririm.


b- Yazıcının Kapladığı Alan ve Güç Tüketimi

Yazıcı büyük bir yazıcı ise ev için değildir, eviniz için yazıcı alacaksanız ufak ve minik bir yazıcı da işinizi görmeli. Kağıt tepsileri işyerleri için önemlidir bu tarz yazıcılar çok yer kaplar. Aldığınız yazıcının aynı beyaz eşyalardaki gibi tükettiği elektrik miktarını da göz önünde bulundurun, iş yerinde günde 3 saat çalışıp rakiplerine göre 50watt daha fazla güç tüketen bir yazıcı yıl sonunda size ufak da olsa ek bir maliyet getirmiş olur.


c- Kullanım Sıklığınıza göre yazıcı tercih edin.

Yazıcıyı evde veya küçük ofis de standart ayda ortalama 20-30 baskı almak için kullanacaksanız en ucuz hepsi bir arada yani yazıcı + tarayıcı + fotokopi si olan kartuşlu bir yazıcıyı almanızı öneririm burada alacağınız yazıcının markası çok önemli olmamakla birlikte yazıcının kablosuz bağlantı (wifi) özelliğinin olmasını ve yazıcı kullanırken fiş den çekmemenizi öneririm.

Yazıcıyı eğer ayda 500 baskı ve üzerinde düşünüyorsanız tanklı veya lazer giriş seviyesi bir yazıcı öneririm. Lazer giriş seviyesi toner kapasitesi 1000 sayfa olan yazıcılardır. Burada tarama, faks ve network ü kullanarak işlerinizi yürütecekseniz bulunduğunuz yerde ağ ortamında çalışanlar varsa network girişi olan (ağ özelliği olan) biz yazıcı almanızı öneririm veya wifi da yeterli olabilir.

Kısacası kullanım yoğunluğu yazıcı seçeneğinizi belirleyecek örnek ayda 10.000 sayfa baskı alan günde 300 tarama yapan bir firma önce toner kapasitesine sonra ürünün baskı hızına daha sonra tarama hızına ve hatta fotokopi hızına bakarak ürünü seçmelidir. Sizde yazıcı alırken kullanım yoğunluğunuza göre web sitelerinin özellik barlarından faydalanabilirsiniz gelbura.com bu konuda özel çalışma yürütmektedir.


d- Yazıcının Sarf Devamlılığı ve Sarf Maliyeti

Bu dolum yapılabilen ve yapılamayan yazıcılar olmak üzere ikiye ayrılır. Dolum yapmak her zaman uygun gibi görünsede muadil toneri ucuz olan yazıcılarda hem yazıcı sağlığı için hem fiyat konusunda avantaj sağlamaları sebebiyle tercih edilmelidir. Artık çok fazla dolum yapıla bilen yazıcı kalmadığı için kaliteli muadil toneri uygun fiyatlı olan yazıcıları tercih etmelisiniz. Gelbura.com da muadil toner satılmaktadır.


e- Yazıcılarda Fiyatın Önemi

Yazıcı alırken fiyatlara bakıp en ucuz firmadan almak yerine bu işin ehli firmalardan almak daha mantıklı olabilir yazıcınız bir sorun olduğunda marka size rapor verecektir ve aldığınız yere iade edin diyecektir, aldığınız yeri karşınızda bulamazsanız sorun yaşayabilirsiniz. Yazıcılar özellikle yaz aylarında ucuzlar, eylül, ekim ve kasım aylarında fiyatları artar bu sebeple eğer acil ihtiyacınız yoksa temmuz ve ağustos aylarına ertelemenizi tavsiye ederiz. Hp ve Canon marka iki ürün arasında kaldınız yorumlara bakın olumsuz birşey yoksa toner ve kartuş kapasiterine ve dolum / muadil seçeneklerine bakın eğer yine arada kaldıysanız ucuz olanı alın. Xerox gibi çok daha iyi ürünleri daha ucuza satan markalar var bu markalara yönelmenizi tavsiye ederim, OKI ve Xerox da çok güzel ve özellik olarak da ileri seviyede ürünler bulabilirsiniz.

Umarım bu blog yazısı doğru yazıcı seçimi yapmanızda size yardımcı olur. www.gelbura.com dan üye girişi yaptık dan sonra destek talebi oluşturarak veya ürün yorum ve soru bölümüne soru yazarak almak istediğiniz yazıcı konusunda benden yardım isteyebilirsiniz.


Yazar : n0live4g

6 Yorum

  • Harun K.

    Hocam iş yerine renkli yazıcı alacağız ama ciddi toner maliyetleri var işin içinden çıkamadık sadece baskı alacağız bir de kablolu internet girişi olması gerekiyor hangi yazıcıyı önerirsiniz?

    • Ali G.

      Selamlar Harun Bey,
      Size mail de tam modeli yazacağım burada çok fazla model önermek istemiyorum. Detayları da yazıyorum [email protected] adresinden veya [email protected] dan bana her zaman ulaşabilirsiniz.

  • Umut A.

    asetat kağıdına baskı yapmak için mürekkep püskürtmeli yazıcı almak istiyorum fakat her yazıcı asetata baskı yapamıyormuş sanırım. günde ortalama 1 tane asetata baskı yapmak için önerebileceğiniz bir yazıcı var mıdır acaba?

    • Gelbura M.

      Selamlar standart yazıcılar asetata baskı yaparken sorun yaşar üst seviye yüksek çözünürlükte biz yazıcı alıp orjinal tonerlerle baskı almanız gerekiyor yinede sorunlar yaşaya bilirsin ışık geçirme gibi. Üst seviye yazıcı ve fotokopi makinesi almaya değecek kadar çok ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum ama yine fiyat teklifi verebilirim.

      Ali,
      [email protected]

  • Mustafa Y.

    İyi günler. Ofise yazıcı almak istiyorum ama mono çok fonksiyonlu yazıcılar ile renkli çok fonksiyonlu yazıcılar arasında uzun süreli kullanım açısından dayanıklılık olarak fark olur mu? (ikisi de lazer yazıcı)

    • Musteri Hizmetleri G.

      Selamlar,
      Dayanıklılık farkı olmaz.

Yorum Yazın

Makaleye yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekiyor. Aşağıdaki butona tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.