Sim Racing Nedir? Nasıl Ekipmanlara İhtiyacınız Var?

Sim Racing Nedir? Nasıl Ekipmanlara İhtiyacınız Var?

Eğer profesyonel bir F1 pilotu değilseniz, Formula 1 pistlerine çıkmanız ve rakiplerinizle kıyasıya bir mücadele içerisine girmeniz mümkün değil. Evet pistlere çıkamazsınız ama yine de o yarış atmosferini hissedebilirsiniz. İşte burada devreye Sim Racing giriyor. Belki pistlere çıkmak ya da gerçek spor otomobillerle yarış pistlerinde boy göstermek herkes için mümkün değil ama Sim Racing sayesinde gerçeğe çok yakın bir yarış atmosferi oluşturmak mümkün. Peki, Sim Racing nedir? Yarış atmosferini evinizde de oluşturmanız için nasıl ekipmanlara ihtiyacınız var? Hadi gelin merak edilenler konusunda detayları inceleyelim.

Sim Racing Nedir?

Kısa bir tanımlama ile işe başlayalım. Sim Racing; kullanıcıların çeşitli simülasyon ekipmanlarıyla, motorsporlarını canlandırması ve gerçek yarış atmosferini oluşturmasıdır. Bir çeşit simülasyon türü olarak da açıklayabiliriz. Tabii ki böyle bir simülasyon ortamını oluşturmak için çeşitli araçlara ihtiyacınız olacak. Üstelik iş sadece ekipmanlarla da bitmiyor. Dijital dünya kısmı yani oyunlar ve yazılım konusunda da bazı gereksinimleri karşılamak gerekecek. Dilerseniz hangi ekipmanların gerektiğinden başlayarak detaylardan söz edelim.

Sim Racing’e Başlarken Nelere İhtiyaç Duyulur?

Sim Racing için gerekli ekipmanlar listesi hazırlamak istersek, aşağıdaki gibi bir liste karşımıza çıkacak.

Bilgisayar ya da Oyun Konsolu

Her şeyden önce yarış simülasyon oyunlarını açacak bir donanıma ihtiyacınız var. Bu bir bilgisayar da olabilir bir konsol da olabilir. Eğer sistemi bir oyun konsolu üzerinden kuracaksanız, işiniz biraz daha kolay zira konsollar için özellikler standart sunuluyor. Fakat eğer sistem PC üzerine kurulacaksa ve Sim Racing oyunları PC üzerinden açılacaksa, bu durumda oyunlardan yüksek performans almak adına belli bir seviyenin üzerinde sistem kurmanız gerekir. Tercih edeceğiniz yarış simülasyon oyunu hangisi ise oyunda belirtilen sistem gereksinimlerini inceleyebilir ve buna göre de sisteminizi oluşturabilirsiniz.

Oyuncu Monitörleri

Sim Racing ekipmanları içerisinde en önemlilerinden birisinin ekran olduğunu belirtelim. Burada seçimin oyuncu monitörlerinden yana yapılması da önemli. Zira bu tip monitörler, yüksek kare hızlarına sahiptir ve daha akıcı bir oyun deneyimi elde edilmesini sağlar. Monitör tercihinde teknik özellik kısımları ise tamamen bütçe ve kişinin isteğine göre değişiklik gösterir. Eğer bütçe sorunu yoksa, daha iyi bir deneyim için kullanıcıyı çevreleyen 3’lü monitör sistemleri tercih edilebilir. Burada 4K Ultra HD çözünürlüklü ekranları seçmek, yine oyun atmosferini yakalamak açısından olumlu bir etki gösterecektir.

Direksiyon Seti ve Pedallar

Sim Racing ekipmanlarının temelinde direksiyon setleri ve pedallar yer alır. Yarış simülasyonuna giriş için iyi bir direksiyonunuz olmalı. Direksiyon setiniz ne kadar başarılı ise oyundan aldığınız keyif o kadar artış gösterecektir. Ayrıca gerçeklik hissi açısından da direksiyon setinin yeteneklerinin değerlendirilmesi gerekir. Bu alanda Moza Racing, Simagic gibi iddialı markaların iddialı direksiyon setlerini inceleyebilirsiniz. Seçim yaparken setin sunduğu özellikleri ve sahip olduğu teknolojileri değerlendirmek önemlidir. Direksiyon setlerinde öne çıkan bazı teknolojileri de hemen aşağı ekleyelim.


Direct Drive Teknolojisi: Söz konusu sistem, daha gerçekçi bir sürüş deneyiminin elde edilmesini sağlar. Direksiyonun arka motor ile doğrudan bağlantı kurduğu bir sistemdir. Arada ek olarak dişlilerin bulunmaması ve ya da ek bir kayış kullanılmaması, hem gecikme sürelerini en aza indirir hem de direksiyondan daha doğru tepkiler alınır.

Real Time Force Feedback: Thrusmaster gibi iddialı markaların kullandığı real time force feedback teknolojisi, anında geri tepki artısı sunar. Bu sayede oyunda araçların, teker hissiyatlarını bile gerçek zamanlı olarak hissetmiş olursunuz. Direksiyon setlerini değerlendirirken pedalları da unutmamak gerekir. Sim Racing için tam set pedal takımları da olmazsa olmaz ekipmanlar arasındadır. Burada seçilecek olan pedal setinin frenleme kuvvetine sahip olan gerçek bir pedal hissi veren bir pedal seti olmasına dikkat etmek gerekir. Daha iyi deneyim sunmaları adına bu alanda özellikle hidrolik pedal setlerinin öne çıktığını söyleyebiliriz.

Vites Kontrolcüsü ve El Frenleri

Vites kontrolcüsü, seçeceğini Sim Racing oyununa göre farklı önem derecelerine sahiptir. Eğer Formula 1 oyunları için bir simülasyon sistemi kurmak istiyorsanız, vites kutusu ya da el freni gibi ekipmanlar sizin için gereksiz olabilir. Bunun yanında spor yarış otomobillerinin kullanıldığı yarış simülasyon oyunlarında da tam tersi vites kutusu kullanımı, daha gerçekçi bir oyun deneyimi yakalanmasını sağlar. Aynı şeyin el freni için de geçerli olduğunu eklemiş olalım.

Oyuncu Koltuğu ya da Kokpit Koltuğu

Sim Racing ekipmanlarını kurduktan sonra gerçek kokpit hissini yakalamak adına, bu alanda özel olarak sunulan koltuklara da ihtiyacınız olacak. Böylece yarış oyunlarındaki atmosferi yakalayabileceksiniz.

Standlar ve Sabitleme Aparatları

Bahsettiğimiz tüm ekipmanların bir araya getirilmesi ve kokpitin oluşturulması için, sabit bir stand sistemine ihtiyacınız olacak. Genelde kokpit tercihlerinde bu standın da beraber satıldığını görürüz. Ama ekipmanları tek tek toplayacaksanız bu durumda, ekipmanların sabitleneceği standları ve sabitleme aparatlarını da unutmamanız gerekir. Sim Racing kurulumu için ihtiyacınız olacak ekipmanları bu şekilde sıralayabiliriz. Hangi ekipmanı tercih edeceğinize bağlı olarak oyun deneyiminizin değişebileceğini unutmayın. Merak edenler için Sim Racing alanında sunulan en iddialı oyunlar konusunda da hemen aşağı bir liste ekliyor olacağım.

En İyi SimRacing Oyunları

SimRacing oyunları için listeye geçmeden önce merak edilen bir soruya da cevap vererek başlayalım. SimRacing oyunları ile yarış oyunlarını bir tutmamak gerekiyor. Yarış oyunları, sevdiğiniz aracı alıp pistte ya da şehir yollarında yarıştığınız aksiyon yönü ve eğlence yönü ön plana çıkan keyifli vakit geçirebileceğiniz oyunlardır. Evet yine direksiyon setleri ve ekipmanlar kullanılabilir ama genel anlamıyla yarış oyunlarının daha yüzeysel kaldığını söyleyebiliriz. Simülasyon yarış oyunlarında ise olayın çok daha derinine inilir. Araba kullanma fikrinin gerçeğe yansıtılmasının amaç edindiğini görürüz. Bu tip oyunlarda araçların hemen hemen tüm özellikleri oyuna aktarılır. Lastik tutuşundan tutun, çekiş gücüne ve aerodinamik etkiye kadar her detayın sunulduğunu görürüz. Haliyle simülasyon yarış oyunlarında gerçeklik hissi ile beraber çok daha iyi bir deneyim sunulduğunu söylemek lazım. Bu ayrımı da yaptıktan sonra geçelim en popüler Sim Racing oyunlarının hangileri olduğuna.

iRacing


Assetto Corsa Ultimate Edition


Project Cars 2


rFactor 2

Gran Turismo 7


Forza Motorsport


Yorum Yok

Yorum Yazın

Makaleye yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekiyor. Aşağıdaki butona tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.