Monitör Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Monitör Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eskiden monitör almak istediğinizde mağaza reyonlarına gidip tek tek bakmak ve bire bir test etmek isterdiniz ama artık yüzlerce model olduğundan tüm ürünleri mağaza reyonlarında göremiyorsunuz veya mağaza yerine interneti tercih ediyorsunuz. Monitör alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini kısaca anlatmaya çalışacağım ve Gelbura.com olarak Monitör ürün gurubundaki bilgi birikimimiz ve tecrübemiz ile tercihinizi doğru yapmanızda size yardımcı olmayı amaçlıyoruz.


Makalemdeki Kısaltmalar ;

" = inch

IPS = In-Plane Switching

Ms = Mili Saniye (Tepki Süresi)


1- Nasıl Bir Monitör Almalıyım ?


a- Yükseklik Ayarı Mutlaka Olmalı

Öncelikle monitörü amacınıza uygun almanızı tavsiye ederim, ne olursa olsun pivot ayaklı yüksekliği ayarlanabilen bir monitör alırsanız bunun farkını fazlasıyla yaşarsınız, pivot ayak sayesinde yükseliğini ve şeklini ayarlayabildiğiniz monitörünüz siz hangi yükselikde izlemek isterseniz oradadır ama sabit ayaklı monitörler de bu mümkün olmayacaktır öncelikle bütçeniz yeterse mutlaka en azından yükseliği ayarlana bilen bir monitör seçin veya duvara asacaksanız duvara asıla bilen VESA uyumlu bir monitör alın.


b- Monitör Boyutu ' nu doğru seçmelisiniz

Monitörün Boyutu oturuş pozisyonu ve masanıza uygun olmalı ve istediğiniz boyut çok önemli istediğiniz beklediğiniz büyüklükte bir monitör almanızı tavsiye ederim eğer FPS türündeki oyunları oynamıyorsanız ne kadar büyük alırsanız okadar iyi örnek 21:9 formatında bir monitör aldınız uzun ve ince 2 monitör yerine tek bir monitör alabilirsiniz gayet uzun ve kullanışlı olabilir. Samsung un bu konuda güzel ürünleri var.


c- Monitörünüzü nerede kullanacaksınız

Kullanım alanınız önemli nerede hangi iş için kullanacaksanız ona uygun monitör almalısınız örneğin iş de kullanacaksanız, film izlemeyecek ve oyun oynamayacaksanız monitörün tepki süresi (yanıt süresi) nin çok fazla önemi yoktur. Örneğin tasarım amaçlı bir monitör alacaksanız tasarımcılar için pivot ayaklı ve renk derinliği çok yüksek IPS panel monitörler sitemizde bulunmaktadır. IPS Monitörler çok yaygınlaşmış olsada tepki sürelerinin yavaş olması dez avantajlarıdır. Samsung Yıllar önce PVA panel üretiyordu çok pahalı ürünler vardı ama daha kaliteliydi ama artık sadece endüstriyel ekranlar için üretiliyor. Şuan görüntü kalitesi diyorsanız IPS , tepki süresi ve yenileme hızı diyorsanız TN tabanlı panelleri tercih etmeniz gerekecek. Ben oyun oynadığım için TN tabanlı bir panel kullanıyorum. Renkler kötü gerçekten ama 144 Hz bir monitör ve 1Ms Tepki süresine sahip. Şuan 240 Herzt 300 Herzt Monitörler piyasaya çıkmaya başladı 240Hz oyun oynayınca nasıl fark ediyor denemek lazım.


d- Monitörün Tasarımı

Aslında "c-" de nerede kullanacağınızla alakalı gibi gözüksede alakası yoktur monitörün tasarımı çok önemlidir sürekli ona bakıyorsunuz ve masanız herkesin en çok gördüğü aksesuar ; Monitörünüze bir aksesuar olarak baktığınızda tasarımının önemi renginin önemi duruşunun önemi daha iyi anlaşılacaktır. Samsung Monitör ler de ve Televizyonlarda çığır açan tasarımlar üretmiştir bu marka gerçekten tasarım konusunda lider ürünler çıkararak Pazar da yıllarca Dünya Lideri olmuştur aynı zamanda Panel üreticisi ve yeni teknolojileri ilk defa ugyulayan öncü bir markadır, LG , Philips, Acer, BenQ, Asus Samsung u takip etmiştir. HP ve Dell de monitör üretmeye devam etmektedir. Çoğu Samsung veya Çin deki büyük üreticilerin Panellerini kullanmaktadırlar.

e- Garanti Şatları

Mutlaka Sıfır Ölü pixel garantisi veren bir markayı tercih edin, şuan piyasada hiç kimse 2 yıl boyunca sıfır ölü pixel garantisi vermiyor ama en azından 1 ay boyunca vermesi çok önemlidir çünkü pixel sonradan çıkan birşey değildir bir hata yada zarar görmedikçe üründe sonradan pixel kolay kolay çıkmaz o yüzden 1 ay 0 ölü pixel garantisi veren Spardox gibi bir marka tercih edilebilir Spardox ayrıca 3 yıl garanti veriyor aynısını sağlayan var mı bilmiyorum ama normalde Samsung ve Asus da da 3 yıl garanti var şuanda ama onlar yabancı firma oldukları için herhangi bir büyük krizde ülkeyi terk edebilirler.


Oyun Monitörleri veya Oyuncu Monitörleri dediğimiz Gaming Monitörler

Günümüzde Profesyonel Oyunculuk ve oyun için donanım talebi hızla artmıştır bu özellikle monitör üreticilerini harekete geçirerek pazarlama açısından da oyun için tasarlanmamış bir monitörü oyuncu monitörü şeklinde pazarlamalarına sebep olmuştur. Kısacası her Oyun Monitörü yazanı almayınız. Bu yüzden Oyuna göre monitör şeklinde sizlere uzunca bahsedeceğim.




Oyuna Göre Monitör Almalısınız


Örneğin Counter-Strike Global Offensive oynuyorsanız 21 inch -24 inch arası yenileme hızı 165Hz ve üzeri tepki süresi 2MS ve altı bir monitör almanızı tavsiye ederim. Oyun; çok akıcı ve hızlı, anlık hareketler sonucu belirliyor bu yüzden en hızlı siz olmalısınız. Counter-Strike tarafında özellikle son günlerde ülkemize Spardox çok güzel ürünler üretmiş ve Spardox oyuncu Monitörleri çok yaygın olarak oyuncular tarafından kullanılmakta sadece CS ile sınırlandırmak yanlış olur FPS oyunları oynayan müşterilerimize 165Hz ve üzeri monitörler almalarını tavsiye ederim bu konuda Spardox, Samsung, Benq, Acer, Asus, Viewsonic öncü markalar arasında. Örneğin strateji oynuyorsunuz tavsiyem 27 inch ve üzeri bir monitördür. Tepki süresi 5 ve 5 in altında olması gerekmektedir. Örneğin RPG oynuyorsunuz League Of Legend gibi bir oyun mesela oyunu oynayış tarzınıza göre bile alacağınız ürün değişir, kısacası burada oyun tarzınıza göre monitör seçmelisiniz örneğin 34" bir monitör de alabilirsiniz 24 inch bir monitör de ama genel de gördüğüm kadarıyla 21 - 34 inc arası boyutlar tercih edilmekle birlikte yine yenileme hızı yüksek ve tepki süresi çok düşük ürünler tercih edilmekte. Profesyonel FPS Oyuncuların tercihleri genelde 24" -27" inch 240 Hz ve üstü monitörler tepki süresi 1 ms IPS veya VA panel ürünlerdir. Simracing yani Yarış Oyuncularının tercihleri ise 27" ve üzeri ölçülerdir duvara asılabilen kokpitleri takılabilen 55" kadar monitörleri tercih etmekteler.


Monitör Tepki Süresi (Yanıt Süresi) nin Önemi:


Ne kadar düşük olursa o kadar iyi olan bir ölçüdür, örnek yazmışlar 5 Mili Saniye (Ms) tepki süresi inanmayın en iyi değeri 5 Mili Saniye ortalamada 15-35 arası tepki süresini bulur buda video izlerken veya oyun oynarken kırılmaları görmenize sebep olabilir. O yüzden bazı markalar ortalama tepki süresini yazmaya başladılar ama genelde 2 Ms bir monitörde ortalamalar yüksek değildir. 1 Ms Monitör ler varken oyun oynayacaksanız film izleyecekseniz onları tercih etmenizi tavsiye ederim. şimdi 0.1 ms gibi özellikler var o aldığı en iyi değer ortalama 8-10 ms lerdedir, Örnek olarak Spardox Monitörlerde Over Drive ı açarak ve MPRT yi açarak gerçek 1 ms e ulaşabilirsiniz.


Monitör Panelin Önemi


IPS Panel görüş açısı sorunu olmayan alttan ve üstten baktığınız da ekranın tamamını neredeyse düzgün ve renklerini canlı görebildiğiniz mucize panel türüdür. Spardox Markasının sık sık tercih ettiği Panellerden biridir, LG de çok fazla tercih eder.

MVA Panel görüş açısı sorunu olmayan alttan ve üstten baktığınız da ekranın tamamını neredeyse düzgün ve renklerini canlı görebildiğiniz ayrıca tepki süreleride son yıllarda çok iyi rakamlara gelen yine güzel diye bileceğimiz bir bir panel türüdür :)

TN Panel görüş açısı sorunu olan son yıllarda bazı teknolojilerle azaltılsada renk derinliği MVA ve IPS ler kadar iyi değildir ama yanıt süreleri daha hızlı üretim maliyetleri daha düşüktür. Yenileme Hızlarında daha yüksek rakamlara ulaşılabilir. Bu da diğer monitörlerden daha hızlı olabilmelerini sağlar her TN panel hızlı değildir gereken çipler ve özellikleri sağlaya bilen TN paneller yani en hızlıları IPS ve MVA lardan daha hızlıdır.

IPS Panel e örnek bir Monitör linki bırakıyorum ;

Spardox 27240P

https://www.gelbura.com/urun/spardox-gaming-sg-27240rp-27-1ms-gtg-240hz-ips-fullhd-2xdp-pivot-oyuncu-monitoru


Monitör de Ekranın Önemi

Son yıllarda neredeyse bütün monitörler mat üretiliyor ama Parlak ekran monitörlerde zaman zaman karşınıza çıkar, Parlak derken kasası parlak değil ekran parlak ayna gibi kendinizi görürsünüz bu sebeple göz ve baş ağrıları artar oyunlarda odak azalır. Hiç tavsiye etmem. Yeni çıkan özellikle yine Samsung un öncülük ettiği, Samsung Curved olarak geçen kavisli ekranlar çok hızlı bir şekilde web sitelerinde yerini aldı gelbura.com olarak bir çok curved monitör sattık alan müşterilerimizin izlenimlerinde farklı ve güzel olduğunu gördük, kavis ekranı tam kavramınızı sağlarken tasarım olarak da farklı bir çizgi sunuyor. Bugün bir çok marka Samsung Curved teknolojisi ile Samsung dan aldığı panellerle piyasaya farklı ve başarılı modeller sundular.

Curved Monitörlerin Görüş Açısı Avantajı vardır bu avantaj filmlerde ve oyunlarda sizi daha çok aksiyonun içine çeken bir izlenim vermektedir burada Kavis miktarı önemli kendi kavis miktar tercihini belirlemeniz lazım örneğin çok kavisli bir ürün de hoşunuza gitmeye bilir az kavisli bir üründe sizi tatmin etmeye bilir 27" e kadar olan ürünlerde kavis miktarı çok olmuyor ama 30 inc ve üzeri monitörlerde yüksek kavisli ürünler bulmak mümkün.



Monitör ' de Fiyatın Önemi


Monitör alıyorsanız Pivot ayaklıysa fazladan 50 USD vermenizi tavsiye ederiz, eğer pivot yoksa ve ürün çok iyiyse ekstra masa pivot hidrolik ayak alabilirsiniz, boyun ağrılarınız azalacaktır :) monitör fiyatları ülkemizde sürekli çok aralıklı değişkenlik göstermektedir bu da monitör ithal eden bir ülke olduğumuzdandır, üretim yok ithal ediyoruz markalar yabancı, devlet ciddi vergiler ekliyor bu ithalatlara bu yüzden ülkemiz deki monitör fiyatları oldukça pahalı ama Amerika ve avrupa ile karşılaştırdığımızda fazla fark görünmüyor. Gelbura.com en uygun fiyat politikasına göre Türkiye deki tüm modelleri sizler için satışa hazır şekilde listeliyor. Ucuz diye oyuncu monitörü yazan ürünleri almayın, oyuncu monitörünün en önemli özelliği siz oyun oynarken masada sallanmamasıdır diğer özellikleri yukarıdaki makalemde monitör alırken dikkat edilmesi gerekenler ve monitör deki önem kriterlerini değerlendirerek almalısınız.


Monitör Fiyatlarının Düşmesini ve Üretici Konumdaki Yerli Markamız Spardox ' u destekliyoruz, Spardox bazı ürünleri ülkemizde üreterek ileride monitörü de ülkemizde üretebilecek vizyona sahip bir marka olarak dikkati çekmektedir.

https://www.gelbura.com/spardox



Çok pahalı Monitör Alınır mı ?


Evet Pahalı monitör alınır çünkü panel alıyorsunuz ve sürekli o ekrana bakacaksınız bu ürün sürekli sizin elektriğinizi tüketecek gözlerinizi yoracak, monitöre verebileceğiniz en yüksek parayı verin ama burada fırsatcı reklamcı markalara dikkat edin burada Samsung gibi bazı markalar fiyatlarını çok yukarıya koyabilmektedir ama son yıllarda çok kaliteli ürünler üretemiyorlar bunun yerine Spardox gibi fiyat performansa yönelmiş markaları tavsiye ederiz. Spardox ' un Tasarım ve kalite seviyesi diğerlerine göre daha yüksek olduğunu söyleyebilirim ve oyuncu monitörlerinde Spardox son yıllarda çok iyi modeller çıkardı özellikler Spardox ' un 360hz monitörü merakla bekleniyor.


Monitör Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenleri ve Nasıl Bir Monitör Almalısınız Sorusuna biraz olsun yanıt bulmaya Çalıştım en önemlisi de Monitör de Pixel dir Spardox gibi size 0 ölü pixel garantisi veren bir markanın ürünlerini tercih etmeniz de fayda var.



Yazar : N0live4g

4 Yorum

  • Murat U.

    Makale için teşekkür ederim hem kavisli hem pivot ayaklı Monitör gelecek mi yakın zamanda gelecekse ne kadar fiyatı olur.

    • Gelbura M.

      Murat Bey Merhaba,
      Şuan için kavis seviyesi yüksek normal kullanım için pivot ayaklı bir monitör getirilmedi ama oyun monitörleri arasından ürün alabilirsiniz; bunlar farklı tür pivot ayaklı monitörlerdir bu pivot ayak çok başarılıdır bu monitörü video, film ve normal kullanımda da kullanabilirsiniz kavisi fazla değildir. Ayrıca Türkiye ' ye bir model geldiğinde ilk sitemizde açılarak hemen satışa eklenmektedir sitemizin monitör kategorisini takip edebilirsiniz. Önerdiğimiz ürünün linkini paylaşıyorum.

      http://www.gelbura.com/urun/samsung-curved-23-5-lc24fg70fqmxuf-144hz-1ms-pro-gamer-monitor

  • Bülent K.

    Merhaba sitenizden Viewsonic 23 VX2363SMHL IPS Monitör Siyah 2ms ve HP T3M78AA 24" 7Ms 24ES D-SUB,HDMI IPS LED Monitör Siyah monitörlrden birini almayı düşünüyorum ama ama hangisini alacağıma bir türlü karar veremedim.HP monütörü görme fırsatım oldu görüntü kalitesi çok güzel vede şık bir monitör çokta olumlu yorumlar almış.Viewsonik monitörü görme şansım olmadı ama video incelemelerini izledim birçok özelliği var ıps banelin tepki süresini iki ms'yeye indirmişler.Benim için önemli olan öncelikle görüntü kalitesi ara sıra oyunda oynuyorum beş ms tepki süreli bir monitörüm var oynadığım oyunlarda bir sıkıntı yaşamıyorum yani beş msn'lik bir monitör işimi görüyor.Görüntü kalitesi Viewsonik'inmi yoksa Hp'ninmi daha güzel.Karar vermemde yardımcı olursanız çok memnun olurum.Teşekkürler.

    • Gelbura M.

      Bülent Bey Merhaba,
      Viewsonic tercih ederim ama 5 ms yazan monitörler aslında 5 ms tepki süresi vermiyor maalesef ortalama da 15 e kadar çıkıyorlar ve oyun için uygun olmuyor tepki süresinden ziyade monitör yenileme hızlarıda oyunlarda oldukça önemli. Bütçeniz yetmiyorsa bile minimum 75 hz bir monitör tercih etmenizi öneririm. 144 hz ve üstü bir monitör olursa tadından yenmez.

Yorum Yazın

Makaleye yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekiyor. Aşağıdaki butona tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.