Ekran Kartı Satın alma Rehberi

Ekran Kartı Satın alma Rehberi

Bu yazıyı yazmamdaki amaç siz değerli müşterilerimizin ihtiyacı olan optimum ekran kartını satın almak isterken en doğru kararı vermesidir.

Bir bilgisayar topluyorsunuz veya mevcut bilgisayarınızı hızlandırmak istiyorsunuz yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri Ekran Kartı Performansını artırarak sistemin grafik performansını yenilemek. Ekran kartı tek başına çalışan tek başına performans veren bir parça olmadığı için diğer parçaların önemi çok büyüktür bu sebeple önce Ekran Kartının diğer bilgisayar parçaları ile olan ilişkisini ele alacağım ;

Ekran Kartı ile Diğer Parçalar Arasındaki Uyumun Önemi ;

Yeni nesil bir kart alıyorsunuz PCI Ex 4.0 versiyonlu anakartınız PCI Ex 3.0 veya 2.0 ekran kartından istediğiniz performansı alamazsınız. Ramleriniz ddr2 veya ddr3 , işlemciniz eski ise kısacası parçalarınız çok eski ise yeni bir ekran kartı almayın önce anakart işlemci ve raminizi yenilemelisiniz.

Bilgisayarlar grafik işlemcisi olmadan görüntü veremezler, grafik işlemcilerin performansları da üzerinde kullanılan ram türü ve miktarı, işlemci çekirdek sayısı, işlemci saat hızları, veri yolu gibi değerlere göre değişmektedir.

Dünyada iki ekran kartı grafik işlemcisi üreticisi var biri AMD diğeri ise Nvidia dır. Bu iki marka dışında bir üretici olmadığı için çok fazla bir rekabet ortamı yoktur ki ekran kartlarını bilgisayar fiyatlarından pahalı görebilirsiniz.

AMD ilk DDR5 ekran kartlarını çıkaran marka olarak önde gibi gözükse anca fiyat performans olarak öne geçebiliyor yüksek fiyatlarda Nvdia genelde hep önde. Peki hangisini almam lazım Nvidia mı yoksa AMD Radeon mu? Önce nelere bakmamız gerektiğini öğrenelim sonra kendiniz karar verebileceksiniz.


Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Ediyoruz?

  • Üzerindeki Ram Miktarına ve Türüne ; İlk önce teknolojiyi takip etmelisiniz ekran Kartlarında şuan en üst ram teknolojisi DDR5 , saat hızlarıda 10000 Mhz seviyesinde, şimdi bir ekran kartı alırken en üst deki performans lara göre diğer kartlara bakmak daha mantıklı olabilr bu şekilde satın alma karar aşamanızı hızlandıracaktır.

  • İşlemci Çekirdek Hızları ; Grafik işlemcinin çekirdek hızları ve çekirdek sayıları çok önemlidir örneğin Nvidia GTX 1080 1600 Mhz civarlarında saat hızına sahipken aynı kartın OC modelleri veya Ti Modelleri çok daha yüksek hızlarda olabiliyor.

  • Ekran Kartı Soğutması ; Slot fanlı ekran kartı almayın yani fabrika çıkış daki ilk fan AMD ve Nvidia nın üretimi oluyor markalar direk logosunu basıyor bu kartların fan performansları iyi olmuyor, onun yerine markaların örneğin Gigabyte' ın Windforce serisi gibi soğutucuları olan ürünleri tercih edin veya üst seviye bir ürün alıyorsanız sıvı veya gaz soğutmalı bir kat da alabilirsiniz.

  • Ekran Kartı Veri Yolu ; Oyun oynayacaksınız illa 256 bit veya 512 bit vb. bir kart almayı düşünmenize gerek yok, 64 bit bile olsa eğer gerekli hızlara sahipse artık kartlar çok yüksek performans gösterebiliyor ama yinede 256 bit bir veri yolu fena olmaz. Üst seviye ekran kartlarında veri yolu ne kadar yüksek se okadar iyidir diye biliriz.

  • Aldığınız Yer : Ekran kartını dışardan ithal edip getiren yerlerden almayın çünkü yıl içerisinde 2-3 defa bozulabilir veya 1.5 yıl sonunda bozulabilir garanti ekran kartlarında çok önemlidir bu yüzden aldığınız yerin Türkiye Distribütör ve Marka Garantili ürün sattığına emin olun gelbura.com bu konuda Türkiye de büyük Distribütörü olmayan hiç bir markayı satmıyor.

  • Ekran Kartı Karşılaştırma Sitelerini kullanın GPU Boss dan yararlanmanızı tavsiye ederim.


Konumuzun başında satın alma rehberi dedik şimdi benim önerime geçeyim.

Eğer oyun oyun oynuyorsanız oynadığınız genel itibariyle oyunları oynayan insanların yorumlarına bakın bazı oyunlarda Nvidia çok iyiyken bazı oyunlarda AMD çok iyi olabiliyor bu tercihinizi direk değiştiren bir olay. Benim tavsiyemse yüksek çözünürlük oynuyorsanız AMD orta ve düşükde oynuyorsanız Nvidia dır ama bu şuan için böyle eğer 2018 den sonra yeni bir seri çıkar ve yeni grafik işlemcilerde dengeler değişebilirse işler farklı olabilir. Bu yüzden bir şey alırken geçmişe değil şuanki alacağınız performansa bakmanız lazım.

Bazı kullanıcılar bir yerine 2 - 3 - 4 ekran kartı bağlayıp performansı çok yukarı çekebileceğini düşünüyor bu 2 ekran kartından sonra istediğiniz gibi performans 2 ye katlayamadığınızı görüyorsunuz biz müşterilerimiz 2 ekran kartından fazlasını önermiyoruz. Nvidia SLI teknolojisi ile aynı bire bir kart bağlama zorunluluğu vardı ama AMD Crosfire teknolojisinde böyle bir problem yok 3 farklı kartı beraber aynı anakarta bağlayabiliyorsunuz.

Gelbura.com da ekran kartlarının grafik işlemcilerinden , ram miktarlarına, marka ve chipsetlerine kadar detaylı özellik barı ekledik bu da OEM ' e ve müşterilerimizin bilgisayarlarını kendilerinin oluşturması gerektiğine inancımızdan kaynaklanmaktadır. Hangi ekran kartını alacağınızı ram miktarını seçip ucuzdan pahalıya doğru sıralayarak hemen karar verebilirsiniz. Buraya yorum yapabilir ve Soru sorabilirsiniz. Unutmayın rakibiniz hak etmediği halde daha yüksek FPS alarak sizin önünüze geçebilir. En iyi ekran kartını almak her zaman mümkün olmuyorsa olabilecek en iyi ekran kartını alın.

Yorum Yok

Yorum Yazın

Makaleye yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekiyor. Aşağıdaki butona tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.