İyi Bir Kemanın Taşıması Gereken Özellikler

İyi Bir Kemanın Taşıması Gereken Özellikler

Rüyasında keman aldığını görenler den tutun hayellerinde hep bir enstruman olarak kemanı düşleyenlere hep rastlamışızdır. Keman hem sesiyle hem de zerafetiyle insanlığı hep etkilemiştir.

Bir Kemanın iyi olup olmadığını anlamak için öncelikle hangi ağaçtan yapıldığını bilmek gereklidir. Alt kapak, yanlıklar ve sap; kelebek ağacından (akça ağaç) yapılmalıdır. El yapım kemanlarda, usta yapımcılar hareli kelebek ağacını tercih eder ve harelerin desen uyumu yakalamasını sağlarlar.

İyi bir kemanda ses tablası da dediğimiz üst kapak, ladin ya da köknar ağacından yapılmalıdır.
Burguları, klavyesi, kuyruk bölümü, çenelik ya da çene desteği abanoz ağacından veya ikinci kalite olarak gül ağacından yapılan kemanlar tercih edilmelidir. Bu iki ağaçtan farklı bir ağaç kullanılan kemanların aksesuar kalitesi oldukça kötüdür.


Köprü, Telleri klavye zemininden uygun biçimde yükseltmeye yarar ve yayın tele teması ile oluşan titreşimi can direği yardımıyla arka kapağa ve tüm keman gövdesine ulaştırır. Köprü yapımında sert ağaçlar tercih edilmelidir. Yumuşak yapıdaki ağaçlar titreşimi bünyesinde eriteceğinden, kemanın sesini negatif yönde etkileyecektir. Kemanın köprüsünün yapımında ise pullu kelebek ağacı, abanoz ya da gül tercih edilir.
Keman yapımında kullanılan ağaçların türü kadar kaç yıllık oldukları da önemlidir. Ne kadar kurumuş bir ağaç tercih edilirse, enstrümanın sesi o kadar iyi çıkacaktır. Ünlü enstrüman yapımcılarının yıllar önce kesilmiş ve kurumuş ağaçları kullandıkları bilinmektedir. Yaş ağaçlar zamanla büküleceğinden, sap kavislenir ve alt perdeler ses vermeyi bırakırlar.


İyi bir Kemanın tüm parçalarının boyutları standartlara uygun olmalıdır. Form boyu 36 cm, iki eşik arası uzunluk 33 cm, tuşe boyu 27 cm, bas balkon boyu 27 cm, tuşenin üzerine konulan mastarın köprü hizasında ses tablasıyla mesafesi 2,6 cm olmalıdır.


Yapıcısına göre ölçülendirme değişse de genel olarak alt ve üst kapaklar ortadan yanlara gidildikçe düzenli olarak incelir.

İyi bir el yapım kemanda işçilik temizdir. Bu işçiliği yansıtabilmek adına genellikle açık renkli cilalar tercih edilir.

Bas sesleri dengeleyen bas balkonun malzemesi, damar yapısı, ve damarları açısı, üst tablaya alıştırma ve yapıştırma şekli aynı zamanda yeri çok önemlidir. Tiz sesleri dengeleyen can direği ise ve bas balkonda malzeme olarak sert ve sık damarlı ladin kullanılmalıdır.


Fabrikasyon bir keman tercih ediyorsanız öncelikle dikkat etmeniz gereken, ses kalitesini belirleyen az önce bahsettiğimiz ağaç yapısıdır. Bunun dışında dikkat etmeniz gereken bir takım hususları sıralayacak olursak; klavyenin eğik olmaması, köprünün gövdeye oturması ve köprünün dik durmasıdır. Klavye, kuyruk ve köprü aynı düzlemde ve dengeli durmalıdır. Herhangi birinde yamukluk olması, tellerin yamulmasına neden olarak Kemanın çalınmasını zorlaştıracaktır. Köprü telleri simetrik dağıtmalı ve sapı ortalamalıdır. Köprünün konumu, sap eğik olmasa dahi sesi bozabilir. Bunun dışında cilası pürüzsüz ve çiziksiz olmalıdır.

Can direğinin eşikten geride olmasına; Keman gövdesi üzerindeki ağacın çizgilerinin düz olmasına dikkat edilmelidir.

Yorum Yok

Yorum Yazın

Makaleye yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekiyor. Aşağıdaki butona tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.