Futbol Topu Satın Alma Rehberi

Futbol Topu Satın Alma Rehberi

Futbol Toplarının Özellikleri

''Meşin yuvarlak'', ''Bir topun peşinden koşan 22 deli'', ''Para peşin kırmızı meşin'' hep futbol topu için sarf edilmiş kelimelerdir. Spor değil, sporun bir dalı olan futbol dünyanın en büyük endüstrisini oluşturur. Her sene milyar dolarları yönetir ve bu spor futbol topuyla oynanır. 20. yüzyılda altın çağını yaşayan bu branş, teknolojinin de yardımıyla futbol topunu devamlı olarak geliştirmiş, daha isabetli vuruş yapılabilen, daha az su emen, daha az şeklini kaybeden topların üretilmesini sağlamıştır. Çok ufak yaşlardan itibaren çocuklar bu sporla tanışabilir, babaları gibi şut atabilmeleri için daha bebekken evde başlayan idmanları sahaya taşırken, öğretmeni ya da antrenörü tarafından daha küçük ve hafif toplara yönlendirilir. Günümüzde resmi olarak 3 boyu bulunan futbol toplarını satın alırken acaba hangi değişkenlere dikkat etmeliyiz?

Futbol topları, yapılarına göre 2'ye ayrılır:

1- Dikişli futbol topları

Bu topların pan

Futbol topları kullanım amaçlarına göre 3'e ayrılır:

1-Outdoor (Dış saha) futbol topları

Bu topları kısaca televizyonda izlediğimiz maçlarda kullanılan toplar olarak nitelendirebiliriz. Genel özellikleri yukarıdaki gibidir ve 0,8 bar basınç oranına sahip olmalıdır.

2- Futsal topları

Futsal topları salonda kullanıldığı için özel bir deri ile imal edilmiştir ve zıplama özelliği azaltılmıştır. 4 ya da 3 numara olarak kullanılır. 0,6 bar basınca ve 410-430 gram ağırlığa sahip olmalıdır.

3-Plaj futbol topları

Plaj futbolu müsabakalarında kullanılan 5 numara toplardır. Outdoor futbol topları gibi 0,8 bar basınca ve 420-440 gram ağırlığa sahip olmalıdır.

elleri genellikle elle dikilerek birbirlerine tutturulmuştur. Günümüzde makine dikişli toplar da piyasaya sunulmuştur.

2. Yapıştırma futbol topları

Bu topların panelleri birbirlerine ve altındaki katmana yapıştırılarak üretilmişlerdir.



Futbol topları büyüklüklerine göre 3'e ayrılır:

1-5 numara futbol topları

Fifa 12 yaşından büyüklerin oynayabilecekleri top büyüklüğüdür. Çevresi 68,5-69,5 cm. dir. Ağırlığı 420-445 gram arasındadır.

2- 4 numara futbol topları

8-12 yaş aralığındaki sporcuların oynayabilecekleri top büyüklüğüdür. Çevresi 63,5-66 cm. dir. Ağırlığı 350-390 gram arasındadır.

3-3 numara futbol topları

8 yaşın altındaki sporcuların oynayabilecekleri top büyüklüğüdür. Çevresi 61-62 cm. dir. Ağırlığı 320-350 gram arasındadır.


FIFAFifa Onayı nedir?

Futbol topu üreticisi, istemesi halinde imal ettiği topu FIFA'ya göndererek Inpected veya Approved belgesi almak isteyebilir. FIFA gönderilen topu çeşitli testlerden geçirir. Bunlar kısaca şöyle sıralanabilir:

1- Topun büyüklüğü testi

2- Topun yuvarlaklığı testi

3- Topun zıplama testi

4- Topun su emme testi

5- Topun ağırlığının ölçülmesi

6- Topun zamanla minimum basınç kaybetmesinin test edilmesi

7- Topun zamanla şeklini kaybetmemesinin test edilmesi

8- Denge Testi

FI

FIFA, bu testlerden belli bir ücret de alarak topa bu belgelere haiz olduğuna dair belge verebilir. Üretici de topun üzerine FIFA INSPECTED veya IFA APPROVED onayı basma hakkı elde eder. Top için verilen belgenin numarası da onayın içinde yazılı olmalıdır.

Yorum Yok

Yorum Yazın

Makaleye yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekiyor. Aşağıdaki butona tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.